Thursday, July 18th, 2024

Stauder i trädgården

Perenner ska inte saknas vid gränsen. Denna grupp av växter blommar länge och under olika perioder av året. Detta gör att du kan njuta av en blommande trädgård året om, om du sätter ihop den och tar hand om den på rätt sätt.

Vad är en flerårig?
Stauder tillhör en grupp växter som dör över marken på vintern. På våren lyfter de upp huvudet över marken igen. Den fleråriga samlingen är mycket stor och de intar en viktig plats i trädgården. Alla stauder har örtartade stjälkar. I detta skiljer de sig från buskar vars stjälkar lignifierar.
Det finns också vintergröna perenner, såsom:

Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’
Vinca minor
Alchemilla mollis (damens mantel)
Läs mer om att kombinera perenner i en gräns här.

Populära perenner
Stauderna är färgtillverkarna vid gränsen, de kan verkligen inte missas. Det finns mycket låga marköverdrag som du kan använda i röjningar mellan träd och buskar. Marköverdraget säkerställer också att ogräset undertrycks, så mindre arbete, mycket lämpligt för en trädgård med lågt underhåll.

Dessutom finns det många långa fleråriga trädgårdsväxter som du kan använda ensamma. Dessa arter kan växa upp till 2 meter höga på ett år:

Hollyhocks (Alcea rosea)
Liverwort (Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’)
Det finns väldigt tidiga blomare, de börjar blomstra så tidigt som i mars, till exempel:

Aubrieta ‘Cascade Purple’
Träanemon (Anemone nemorosa)
Populära senblomstrare inkluderar:

höstens anemoner, till exempel den vitblommande anemonen ‘Honorine Jobert’
rosa blommande anemone ‘Queen Charlotte’
den vackra Black Cohosh (Cimicifuga (actaea) simplex ‘Brunette’)

Sköter om perenner
De flesta stauder som har blivit blommade kan blomma en andra gång. Klipp av alla använda stjälkar före slutet av juni. Växten tappar inte energi vid framställning av frö och stimuleras till att skapa nya blomknoppar. Lämpliga typer inkluderar:

kranfågel (Geranium),
klockblomma (Campanula),
larkspur (Delphinium)
kattmynta (Nepeta)
Lövverk som den gråbladiga malurt (Artemisia) blir ofta för höga under sommaren och faller sedan över. En bra metod för att förhindra detta är att skära ned växterna före den längsta dagen (21 juni). De kommer då att hålla sig lägre och bli buskare, så att de står fastare. Alla blommor skärs bort, men det är vanligtvis inte poängen med dessa arter. Skär plantan minst hälften. Skär stjälkarna helst precis ovanför ett par blad, nya skott dyker upp från bladaxlarna. Detta gäller till exempel för:

salvia (Salvia officinalis)
malurt (Artemisia)
omröstning (omröstning)
horehound (Marrubium)
helig blomma (Santolina)

Efter blomningen kan du helt enkelt lämna perenner i din gräns. Även efter blomningen är de ofta fortfarande attraktiva och användbara. Fröna äts av fåglar eller andra djur. Löv eller växtrester som hamnar på marken är ett utmärkt gömställe för insekter och en plats för fåglar som är fria. Ett sådant naturligt mulchskikt bildar omedelbart ett skyddande lager mot uttorkning och / eller svår frost. Resterna som smälter släpper ut mat till jorden; bra för markliv, vilket i sin tur säkerställer frisk mark. Kort sagt, låt dina stauder vara ensamma efter blomningsperioden och klipp bara av gamla delar eller rensa dem i slutet av vintern eller tidigt på våren, runt mars eller april.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *