Thursday, June 13th, 2024

Lagerhägg

En lagerhägg är förstahandsvalet för trädgårdsmästare som inte vill ha barrhäck i trädgården. Varje körsbärslager (Prunus laurocerasus) är vintergrön och, beroende på arten, hård i en grad eller 15 till 25 under noll. De flesta lagerhäckar är snabbt växande häckväxter som växer 40 till 50 centimeter högre varje år. Du behöver bara plantera några få per linjära meter stora lagerkörsbär, eftersom de också växer starkt i bredd.

Fördelar:

Lagerkörsbär är vintergröna häckväxter

De flesta lagerhäckar växer ganska snabbt

Stora, eleganta löv som snabbt ger en tät häck

Körsbärslagret ställer få krav på mark och plats

 

Vad gör en laurelhäck så speciell? 

Det finns ibland viss förvirring om namnet på lagerhäcken. Lagern som används i dessa häckar är inte den riktiga lagern, vars blad ofta används i köket. I själva verket är körsbärslagret inte ens relaterat till det. Det faktum att vi kallar körsbärslagret på det sättet har att göra med dess särskilt dekorativa blad. Detta långsträckta, ovala löv liknar den riktiga viklauren. Den har en vacker glans på toppen, även om körsbärsbladets blad är ännu mer graciöst än det för den riktiga lagret, eftersom bladmarginalen är mjukare.

Dessutom är vanan med den gemensamma lagern inte lämplig för en häck. Det av körsbärslaurbærn är. Prunus laurocerasus växer snabbt och buskigt, så att du snabbt har ett trädgårdsstaket som fungerar bra som en sekretesshäck. Å andra sidan är bladet på körsbärsbladet giftigt och därför inte ätbart. Detta gäller också frukterna som bestämmer den andra delen av namnet på körsbärslagret. Mot slutet av sommaren växer mörka bär på en laurelhäck som inte kan ätas av människor. Fåglar gillar att äta det.

Den kanske största fördelen med en laurelhäck är att den har en helt annan karaktär än andra häckväxter som planteras för privatlivet. Till exempel är barrträd ett vackert och pålitligt val när det gäller integritet, men en lagerträd är mycket mindre formell. Du beskär inte lagertäcken tätt, för då kommer inte dess stora ovala blad till sin rätt. Körsbärslagret hämtar så mycket av sin skönhet från det här bladet att det har en glans på toppen som du inte hittar i många andra vintergröna häckväxter. Detta gör laurelhäcken bevis på att en informell häck också kan skydda mot integritet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *