Thursday, June 13th, 2024

TIPS FÖR GARDEN UNDERHÅLL

En välskött trädgård ser inte bara vacker ut utan den är bra för miljön. Med dessa tips håller du jorden frisk och du behöver mindre bekämpningsmedel och vatten för din trädgård:

Frisk jord
Gör jorden frisk och bördig genom att lägga till kompost, mulch eller gödsel. Använd inte för mycket gödselmedel: då blir växterna slappa och sårbara. Gödsla din (prydnads) trädgård först på våren när allt börjar växa och blomstra igen. Gör din egen komposthög genom att återanvända allt (beskärning) avfall från din trädgård.
En gräsmatta behöver gödsel två gånger om året. Regelbunden klippning håller ditt gräs vackert och friskt.

Du kommer att behålla kontrollen över ogräs om du tar bort dem regelbundet. Med perenner och marköverdrag säkerställer du ett täckande lövverk så att du blir mindre störd av ogräs. Eller täck marken mellan växterna och buskarna med kakaoskal eller trädbark.
Att förbereda din trädgård för vintern kan vara mycket mer växt- och djurvänligt. Istället för att klippa och sopa hela trädgården, ge dig en säker plats att vila i. Det är bättre att skjuta upp mycket beskärning till efter vintern. Växterna är därför mer motståndskraftiga mot kyla och du erbjuder djur möjlighet att ta skydd.

Material och verktyg
Odla ditt staket med klätterväxter. Använd begagnade plankor eller trä med en miljömärkning för staketet. Eller skapa en grön gräns om du ska byta ut ditt staket. En grön häck lockar användbara djur och renar luften.
Använd inte kemiska bekämpningsmedel!
Trädgårdsredskap håller längre om du rengör dem väl efter användning.

Elektriska trädgårdsredskap kostar energi. Behöver du verkligen den lövblåsaren eller dammpumpen? Välj i så fall ett energieffektivt alternativ och lämna inte apparater i onödan. När det är möjligt, försök att slutföra uppgifter manuellt. Klipp till exempel din häck med en gammaldags häcksax eller använd en handgräsklippare.
Var uppmärksam på konstruktionen av trädgårdsmöbler. Smala sprickor som fångar regnvatten eller utrymme runt skruvarna orsakar rost och trärutt: detta förkortar dina trädgårdsmöbler.

Välj att belysa trädgården energieffektivt med LED-lampor eller soldriven belysning. Solen gör sedan sitt jobb under dagen för att generera energi så att du kan sitta bekvämt i din trädgård på kvällen utan att behöva extra energi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *