Wednesday, November 29th, 2023

Häckar för en modern trädgård

Har du bestämt dig för att renovera din trädgård eller har du köpt ett nytt hus med trädgård? Då är det dags att skapa en bra trädgårdsdesign. Olika häckväxter passar alla typer av trädgårdar. I den här bloggen fokuserar vi på häckplantor för en modern trädgård.

modern trädgård

Under de senaste åren har trädgårdar med rena, geometriska former och tydligt definierade områden blivit populära. (Idegran)
Hur ser en modern trädgård ut?
Trädgårdar, precis som arkitektur och inredning, är föremål för trender. Under de senaste åren har trädgårdar med rena, geometriska former och tydligt definierade områden blivit populära. Formgivare använder kakel, terrass, kantar och gräs för att dela trädgården. Detta skapar ofta också höjdskillnader mellan terrasser, stigar och grönska. Många trädgårdar i den här stilen har en sittgrupp med en stor hörnsoffa i trä eller sten där kuddar är placerade. Populära material i denna typ av trädgårdsdesign inkluderar antracit och marmorfärgade, platta stenar, rödbrunt eller ljusbrunt trä, grus, gräs och andra typer av växter.

Naturligtvis passar denna beskrivning inte alla trädgårdar som för närvarande utformas. Det finns många andra sätt att designa en modern trädgård baserat på ett naturligt utseende snarare än en geometrisk layout. För den här bloggen kommer vi dock att hålla fast vid den geometriska designen och de växter som passar bra med den. Om du letar efter häckplantor för mer naturliga trädgårdsdesign, läs våra bloggar och information om landskapshäckar, infödda häckar och trädgårdar eller blommande häckar till exempel. Här kommer du säkert att hitta mycket av den information du letar efter.

Häckar geometriskt ordnade trädgårdar

Barrträd som t.ex. Taxus baccata, thuja ‘Brabant’ eller den gula kaliforniska cypressen passar mycket bra in i den här bilden. (Thuja ‘Brabant’)
Täta häckar för geometriskt ordnade trädgårdar
Moderna trädgårdar som beskrivs ovan ser vanligtvis snygga och ordnade ut. Många föredrar därför en formell häck för en sådan trädgård, som lätt kan beskäras i en tät form. En vintergrön häck med tät vana passar bäst för detta. Barrträd som till exempel Taxus baccata, thuja ‘Brabant’ eller den gula kaliforniska cypressen passar mycket bra i den här bilden. Barrträdshäckar är i allmänhet mycket robusta och lätta att underhålla. De är också hårda och inte så kräsena när det gäller plats.

Även om barrträd har många gemensamma egenskaper skiljer de sig också från varandra. Barlind, Thuja, Kaliforniens cypress och leylandii, till exempel, är alla vintergröna, synskyddade och väl lämpade för både höga och låga häckar. Det unika med leylandii är att den växer mycket snabbt, upp till en meter per år. Idegran är den lättaste att beskära av de nämnda barrträdna, eftersom den växer tillbaka bra från gammalt trä, till skillnad från de flesta barrträd. För att avgöra vilken barrträd som är lämplig för din moderna trädgård är det bäst att konsultera informationen på själva växternas produktsidor.

Även om du letar efter en vintergrön häck med löv har vi några alternativ för dig. Till exempel har järnek glansiga, gröna, taggiga löv. Denna vackra häckväxt fungerar bra mot inbrott på grund av de skarpa bladen. Plantera en manlig och kvinnlig järnek nära varandra, till exempel den kvinnliga hollyen “Heckenfee” och den manliga hollyen “Heckenpracht”, för att odla bär på den kvinnliga växten. Den halvgröna läktaren är också populär som en häckväxt för moderna trädgårdar. Denna buske är särskilt motståndskraftig mot förorenad luft och är därför idealisk för plantering om du bor på en trafikerad väg.

Moderna, låga häckar

Boxwood är inte bara lämpligt för låga, formella häckar utan kan också användas för topiarium. (buxbom)
Moderna, låga häckar
Förutom ett trädgårdsstaket kan en häck också lägga mycket till trädgården. En låg häck är särskilt trevlig om du har upphöjda gränser eller långsträckta planteringsmaskiner i din trädgård, eller om du vill skilja två terrasser från varandra. Det är också tillrådligt att välja en häck som är tät, vintergrön och lätt att beskära. Den lämpligaste häckanläggningen är buxbom. Denna populära, låga häck har vackra ovala blad och en mycket tät vana. Boxwood är inte bara lämpligt för låga, formella häckar utan kan också användas för topiarium.

En nackdel med buxbom är att den är känslig för vissa sjukdomar och parasiter som har blivit allt vanligare i Nederländerna de senaste åren. Speciellt buksbomot orsakar mer skada varje år. Det kan därför vara en bra investering att välja en variant av den japanska järnek istället för buxbom. Den japanska järnek ser mycket ut som buksbom och kan beskäras lika bra. Denna häckväxt är dock inte känslig för buxbomot och de svampsjukdomar som buksbom regelbundet har att göra med.

Informell växt trädgård

Det kan också vara väldigt trevligt att välja en kontrastväxt som bryter geometrin lite. En häckväxt som Buddleja (fjärilsbuske) är särskilt lämplig för detta.
Vilka informella växter passar den här trädgården?
Hittills har vi främst pratat om växter som passar snyggt i den eleganta designen av en modern trädgård. Det kan också vara väldigt trevligt att välja en kontrastväxt som bryter geometrin lite. En häckväxt som Buddleja (fjärilsbuske) är särskilt lämplig för detta. De långa, tunna bladen av denna växt växer främst uppåt och de doftande blommorna ger mycket liv i trädgården, både på grund av sina vackra färger och på grund av de insekter de lockar. Som ett resultat kompletterar de en modern trädgård perfekt.

Bambu kan också vara ett trevligt tillskott till en modern trädgård. Ta till exempel ett kluster av Fargesia ‘Simba’ som en mer informell och vertikalt växande trädgårdsväxt. En bambuhäck kan också se bra ut i en modern trädgård, speciellt om du gillar att bli inspirerad av estetiken i Östasien.

Senaste blogginlägg
Nya marköverdrag i vårt sortiment
Privet häck: en häck för fåglar
Japanska häckväxter i holländska trädgårdar
Vilka rottyper finns det?
Närbild på firethorn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *